Aanleverspecificaties

Checklist

  • Is het document opgemaakt in CMYK of steunkleuren?
  • Als uw drukwerk één kleur heeft (zwart), heeft u het dan aangeleverd in grijswaarden?
  • Is het bestand gemaakt in een open eindformaat, inclusief de extra 2 mm afloopmarge?
  • Is de inhoud die niet afgesneden mag worden ver genoeg vanaf de rand gepositioneerd (minimaal 3 mm, bij kalenders en brochures met spiraalbinding ten minste 15 mm van de kant waar ingebonden wordt)?
  • Zijn overbodige pagina‘s verwijderd? Zijn alle pagina’s duidelijk aangegeven?
  • Staat het in het juiste bestandsformaat? PDF (PDF/X3 of PDF / X1), JPG, TIFF, EPS, PS) Zijn de lettertypen ingesloten of omgezet in strings of curves?
  • Is de beeldresolutie voldoende (ten minste 250 dpi, voor posters ten minste 200 dpi, voor line art 1200 dpi)?
  • Zijn de lijnen dik genoeg? Kan het zijn dat er dunne lijnen in het bestand staan die zichtbaar worden als het beeld uitvergroot wordt?
  • Zijn alle hulplijnen en lagen verwijderd?
  • Staat en geen fouten in te tekst (verwisselde cijfers, lettertype, grootte, contrast)?

Is alles afgevinkt?
Dan kunt u nu uw ontwerp naar ons toesturen.

Open eindformaat:
Als u uw eindproduct volledig opent, dan ziet u wat wij beschouwen als het open eindformaat.
Gesloten eindformaat:
Wij beschouwen het formaat dat u ziet en kunt meten wanneer u uw eindproduct in uw hand hebt als het gesloten eindformaat.

Brochures:
Ontwerp brochures met de opeenvolgende pagina‘s achter elkaar. Individuele pagina‘s beginnen met de omslagpagina. Stuur deze individuele pagina‘s alstublieft naar ons op in één PDF document met meerdere pagina‘s.
Vergeet lege of overbodige pagina’s niet te verwijderen uit het bestand voor u het definitief opslaat. Lege pagina’s die wel gewenst zijn dienen wel in het bestand opgenomen te worden.

Folders:
Voor Folders dienen de pagina´s opgemaakt worden in één bestand, naast elkaar, dus volledig vooraf opgemaakt.

Resolutie
Een resolutie van ten minste 250 dpi bevelen we aan voor foto‘s en afbeeldingen in grijstinten en in kleur (in het originele formaat) voor een optimaal eindresultaat.
Voor posters is een resolutie van 200 dpi (in het originele formaat) voldoende, zodat de hoeveelheid data gereduceerd wordt of in ieder geval tot een minimum beperkt kan worden.
Line art (d.w.z. tekst met een kleine puntgrootte en symbolen) moet opgemaakt worden met een resolutie van 1200 dpi, om het “zaagtand effect” te vermijden. Dit gebeurt omdat lijntekeningen, in tegenstelling tot andere beelden met vloeiende overgangen, harde kleurenranden en hoog contrast hebben.

Lettertypes

Plaats tekst, logo‘s en andere elementen niet te dicht bij de rand van de pagina, anders worden deze misschien afgesneden. We raden een afstand van ten minste 3 mm aan vanaf de rand van de pagina.
Om te zorgen voor een goede leesbaarheid van de tekst moet de tekengrootte van het lettertype tenminste 6 pt te zijn. Hoe groter het product, hoe groter de optimale tekengrootte voor het lettertype moet zijn.

Bijvoorbeeld: een tekengrootte van 6 pt is een geschikte maat voor een visitekaartje, maar op een poster of flyer is deze tekengrootte vrijwel onleesbaar.
Lettertypes dienen geconverteerd te worden in curves, of in het document ingesloten te zijn, om problemen met de grootte van de tekst te voorkomen. Deze problemen kunnen ontstaan wanneer de printer het lettertype dat je gekozen hebt niet kent.
Gebruik geen gemengde kleuren (CMYK) voor het ontwerpen van zwarte teksten, maar 100% zwart (in K kanaal).

Het opslaan van uw drukklare ontwerp
Gebruik alleen gesloten, read-only formaten, zoals PDF, JPG, TIFF, EPS, PS (PostScript) om je ontwerpen op te slaan.
Gebruik geen speciale tekens of spaties in de bestandsnaam.
Bestanden in PDF-formaat is de meest handige manier om drukwerk in een hoge kwaliteit te produceren, omdat dit formaat speciaal ontworpen is voor de uitwisseling van gegevens tussen professionele prepress organisaties. Het gratis programma Acrobat Reader heeft niet voldoende mogelijkheden voor het opmaken van drukklare PDF bestanden. Daarvoor heb je de volledige versie van Acrobat nodig, maar die is helaas niet gratis. Je kunt ook de mogelijkheden van je eigen lay-outprogramma gebruiken, zolang je aandacht besteedt aan enkele aanpassingen die het creëren van een perfect PDF bestand mogelijk maken.
Gebruik bij het creëren van een PDF-bestand direct vanuit je lay-outprogramma de PDF/XStandard (PDF/ X3-Standard of PDF/X1a-Standard). We raden ook aan om de extra instelling “Compatibility 1.3” aan te vinken bij het opslaan van ontwerpbestanden. Op deze manier voorkom je problemen met lagen of transparanties, die anders eventueel ontstaan wanneer wij aan de bestanden werken. Dit is vooral van toepassing voor programma‘s die niet de PDF/X- Standard voor het creëren van PDF-bestanden ondersteunen.